Behandelaanbod

In mijn praktijk bied ik generalistische, kortdurende behandelingen voor psychische klachten rondom zwangerschap of geboorte. Deze behandelingen zijn geschikt voor mensen met milde of matige psychische klachten.

Generalistisch wil zeggen dat ik kijk welke behandelwijze het beste bij je past als persoon, je klachten en je wensen. Dit bespreek ik met je tijdens de intake. Afhankelijk van jouw vraag zal ik met één of meer bewezen effectieve behandelvormen werken.

Centraal in alle behandelingen staat zelfcompassie, leren omgaan met nare gevoelens of gedachten en aandacht voor wat jij écht belangrijk vindt.

Behandelvormen

De meest toegepaste behandeltechnieken in mijn praktijk zijn EMDR, psycho-educatie. Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en technieken uit de schematherapie.

Waar mogelijk werk ik met e-Health modules, zodat je naast de gesprekken ook zelfstandig verder kan werken. 

EMDR

EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van een traumatische ervaring of een ingrijpende schokkende gebeurtenis. Bijvoorbeeld herinneringen aan een traumatische bevalling die zich steeds weer opdringen, welke steeds weer worden herbeleefd en in nachtmerries aanwezig zijn.

EMDR helpt je de herinneringen aan de ingrijpende gebeurtenissen te verwerken, met als doel je klachten te laten verminderen of te laten verdwijnen.

COGNITIEVE GEDRAGSTHERAPIE

Cognitieve gedragstherapie (CGT) gaat er van uit dat problemen worden beïnvloed en in stand gehouden door iemands gedachten en gedrag. Het is een vorm van psychotherapie die je leert om anders tegen problematische situaties aan te kijken en er anders mee om te gaan. Het is bewezen effectief bij tal van psychische stoornissen.

SCHEMATHERAPIE

Schematherapie is gericht op het herkennen van je nare gevoelens en hardnekkige (gedrags)patronen, met als doel hier meer grip op te krijgen of hoe je die kan doorbreken. De technieken uit deze vorm van therapie kunnen worden ingezet bij (milde) persoonlijkheidsproblematiek en diverse andere klachten.

PSYCHO-EDUCATIE

Tijdens psycho-educatie krijg jevoorlichting en adviesmet betrekking tot je psychische klachten in combinatie met je zwangerschap of prille moederschap. Die informatie kan je helpen om jouw klachten beter te begrijpen, waardoor je jezelf meer ruimte kan geven om met je klachten om te gaan. Deze vorm gaat vaak samen met andere therapie vormen waar je meer de diepte in gaat zoals cognitieve gedragstherapie of schematherapie.